Hospodářské dopady harmonizace DPH v EU - Ryšková, Kateřina (2010)
Cílem bakalářské práce je analýza hospodářských dopadů harmonizace daně z přidané hodnoty v zemích Evropské unie. Teoretická část práce se věnuje daňové politice v oblasti nepřímých daní, zejména pak dopadům nepřímých daní z mikro- i makroekonomického pohledu. Následně analyzuje daňovou politiku EU, která se ze své velké části váže především na nepřímé daně, konkrétně pak na nejdůležitější daň - daň z přidané hodnoty. Praktická část se zabývá samotnými hospodářskými dopady procesu harmonizace DPH na jednotlivé členské státy, a to na základě dostupných makroekonomických údajů. Půjde především o analýzu změn podílu DPH na HDP a poměru, v jakém jednotlivé příjmy z DPH plynou do státních rozpočtů členských států, čili jak se tyto ukazatele mění ve spojitosti s jednotlivými fázemi harmonizace.