Produkční kvóty na mléko; projekt automatů na prodej mléka - Veselá, Anna (2009)
Práce se zabývá regulací na trhu s mlékem. Zavedení produkčních kvót na tuto komoditu mělo snížit náklady na SZP, jelikož docházelo k nadprodukci a její uskladňování bylo velice finančně náročné. Důsledkem bylo snižování stavu krav na farmách, což nutí mnohé farmáře k ukončení provozu svých farem. Dalším důvodem, proč mnohé subjekty své farmy uzavírají, je i současná velice nízká výkupní cena, za kterou mlékárny mléko vykupují, a která je zhruba o 2 Kč nižší než náklady na výrobu. Někteří farmáři se proto rozhodli zkusit zlepšit svou situaci zakoupením automatu na prodej mléka, ve kterém ho prodávají za 13 až 15 Kč za litr. Zkoumám tedy, zda tato investice může alespoň z části zlepšit jejich ekonomickou situaci. Dospěji k závěru, že tento způsob prodeje je nadějí pro farmy, které mají menší počet krav a tedy a i menší objem produkce.