Měnová politika Maďarské národní banky a možnost zavedení eura v Maďarsku - Londýn, Radek; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Hejduk, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Jakákoli země dobrovolně se vzdávající vlastní měny ve prospěch jednotné měny ztrácí kurzový konvergenční kanál a konverguje skrze kanál inflační. Do jaké míy bude inflační kanál bolestivý, závisí na aktuální odlišnosti hospodářské úrovně příslušné konvergující ekonomiky a ekonomiky jednotné měnové zóny, v tomto případě eurozóny. Maďarsko sice můře euro přijmout, bude to však znamenat nepříjemný inflační proces spojený s četnými šoky pro tuto ekonomiku. Z dlouhodobého hlediska nemá Maďarsko šanci přijetí eura vzdorovat, ponechá - li si však alespoň ještě několik let forint, má minimálně vyhlídku na přijatelnou výši inflace, přirozenější konvergenční proces a možnost využívat k makroekonomické stabilizaci fiskální i monetární kanál, který v Maďarsku stojí právě téměř výhradně na kanálu měnového kurzu.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses