Globalizácia a rozvojové krajiny - Blažek, Ivan (2009)
Práca skúma dopady globalizácie na rozvojový svet v oblasti ekonomickej, politickej a kultúrnej, v zmysle vnímania globalizácie ako prepojovania civilizačných, regulatívnych a duchovných výtvorov človeka do globálneho systému. K tejto schéme je doplnená dimenzia environmentálna, ako reflexia konfliktu človekom vytvoreného globálneho systému s už existujúcim a nadradeným globálnym systémom ekosféry. Cieľom je v každej uvedenej dimenzii identifikovať konkrétne dopady globalizácie na rozvojové krajiny a zhodnotiť jej pozitívne alebo negatívne pôsobenie na ich situáciu a problémy.