Software development ve finančních institucích, porovnání inhouse a outsourcing - Skalická, Lucie; Buchalcevová, Alena, 1958-; Pejsarová, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou využití outsourcingu při vývoji softwaru pro bankovní instituce. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část je náplní prvních tří kapitol, přičemž první kapitola popisuje proces vývoje softwaru -- životní cyklus softwaru, disciplíny a role vystupující v procesu vývoje, metodiky vývoje softwaru a IT Governance. Druhá kapitola definuje specifika, která ovlivňují způsob, jakým jsou vyvíjeny aplikace pro bankovní sektor. Poslední kapitola teoretické části se věnuje pojmu outsourcing, je zde vysvětlen význam tohoto termínu, jeho historie, důvody, které vedou bankovní instituce k jeho využití při vývoji softwaru a s tím spojená rizika. Dále jsou zde popsány přínosy a omezení jednotlivých modelů outsourcingu, a to dle geografického principu a předmětu dodávky. Praktická část je tvořena dotazníkovým šetřením, jehož cílem bylo získat pohled na problematiku využití outsourcingu jak ze strany tuzemských bankovních institucí jako zákazníků, tak ze strany IT firem jako dodavatelů. Dotazníky jsou přílohou diplomové práce.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; vývoj softwaru; diplomové práce; software development; master's theses