Metody pro odhady náročnosti pracnosti při plánování projektů - Pokorný, Martin (2009)
Tato práce je zaměřena na problematiku odhadů náročnosti pracnosti projektů z oblasti informačních a komunikačních technologií. Hlavním cílem této práce je navržení metodiky, pomocí které lze stanovit vhodnou metodu pro vytvoření odhadu pracnosti projektu, a to již v úvodní projektové fázi. Aby mohlo dojít k naplnění tohoto cíle, je v první řadě nutné teoreticky vymezit základní pojmy projektového řízení a popsat konkrétní metody pro stanovení odhadu pracnosti. Toho lze dosáhnout pomocí studia literatury a relevantních článků z této oblasti. Poté je nutné nalézt vhodné faktory, pomocí kterých lze stanovit konkrétní metodiku stanovení vhodné metody. Tyto faktory lze stanovit na základě analýzy zainteresovaných stran projektu. Po definici konkrétních faktorů projektu je možné sestavit konkrétní metodiku. Metodiku je nutné sestavit s ohledem na univerzálnost (pro širokou řadu projektů), přesnost (použití této metodiky musí vést k určení konkrétní metody) a použitelnost (již v úvodní fázi projektu). Nakonec je nutné provést zhodnocení navržené metodiky. Toho lze dosáhnout srovnáním metody doporučené metodikou a metody, která byla skutečně použita pro stanovení odhadu pracnosti příslušného projektu. Pro vyhodnocení metodiky jsou použity konkrétní (již realizované projekty) z oblasti IS/ICT. Mezi očekávané přínosy této práce lze zařadit uspořádání dostupných informací o existujících metodách pro stanovení odhadu pracnosti a vlastní sestavení doporučené metodiky, kterou bude možné použít při odhadu pracnosti budoucích projektů.