Daňová evidence individuálního podnikatele - Krejzarová, Jitka (2010)
Diplomová práce je zaměřena na fyzické osoby, které se rozhodly pro samostatné podnikání. Jsou zde popsány všechny důležité kroky a podmínky, které je nutné udělat jak pro založení podniku (živnosti), tak i v průběhu podnikání (např. registrace na příslušných úřadech, platby zdravotního a sociálního pojištění, platby daní). Stěžejní část práce se zabývá zásadní povinností samostatně podnikajícího podnikatele - vedením evidence důležité zejména pro výpočet daně z příjmů fyzických osob. Touto evidencí může být tzv. "daňová evidence", která je založena na peněžní bázi (jinými slovy na vedení příjmů a výdajů). V samostatné kapitole najdete také řešení problematiky přechodu z daňové evidence na účetnictví. V závěru práce je uveden souhrnný příklad z praxe, kde je znázorněn postup při vedení daňové evidence, který je zakončen výpočtem daně z příjmů a pojistného na zdravotní a sociální pojištění, včetně vyplněných formulářů.