Česko-čínské zahraniční vztahy perspektivy spolupráce - Zdeňková, Veronika (2009)
Rozvoj Čínské lidové republiky za poslední desetiletí je celosvětově považován za jeden z nejvýznamnějších trendů současného mezinárodního prostředí. Stejně tak Česká republika prošla za poslední desetiletí řadou politických, ekonomických a společenských změn. Vývoj vzájemných česko-čínských zahraničních vztahů však tyto zásadní změny dostatečně nereflektoval. Tato diplomová práce proto popisuje dosavadní vývoj česko-čínských vztahů a zahraniční politiky jejich aktérů a zkoumá perspektivy vzájemné spolupráce do budoucna. V závěru diplomové práce vyplývá, že zvýšení intenzity vzájemné spolupráce by mohlo být výhodné pro oba aktéry, což je podepřeno konkrétními důvody v rovině politické a ekonomické zvlášť pro Českou republiku a pro Čínskou lidovou republiku. Zároveň jsou představeny diplomatické, ekonomické a ideové nástroje, kterými by obě země mohly přispět ke zvýšení intenzity česko-čínských vztahů.