Česko-čínské zahraniční vztahy perspektivy spolupráce - Zdeňková, Veronika; Peterková, Jana, 1971-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Rozvoj Čínské lidové republiky za poslední desetiletí je celosvětově považován za jeden z nejvýznamnějších trendů současného mezinárodního prostředí. Stejně tak Česká republika prošla za poslední desetiletí řadou politických, ekonomických a společenských změn. Vývoj vzájemných česko-čínských zahraničních vztahů však tyto zásadní změny dostatečně nereflektoval. Tato diplomová práce proto popisuje dosavadní vývoj česko-čínských vztahů a zahraniční politiky jejich aktérů a zkoumá perspektivy vzájemné spolupráce do budoucna. V závěru diplomové práce vyplývá, že zvýšení intenzity vzájemné spolupráce by mohlo být výhodné pro oba aktéry, což je podepřeno konkrétními důvody v rovině politické a ekonomické zvlášť pro Českou republiku a pro Čínskou lidovou republiku. Zároveň jsou představeny diplomatické, ekonomické a ideové nástroje, kterými by obě země mohly přispět ke zvýšení intenzity česko-čínských vztahů.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses