Veřejné služby na úrovni municipalit a efektivnost jejich poskytování - Polák, Petr (2009)
Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat formy zabezpečování veřejných služeb na úrovni municipalit s důrazem na jejich efektivnost. V úvodní části jsou stručně charakterizovány a zařazeny základní pojmy. Část druhá je věnována efektivnosti poskytování ve veřejném sektoru a jsou zde představeny základní inputově-outputové metody pro její hodnocení. Další část se zaměřuje na teoretické aspekty rozpočtů obcí v České republice a následně analyzuje hospodaření města Tanvald v letech 2004 až 2008. Stěžejním úsekem práce je analýza zabezpečování veřejných služeb na úrovni municipalit. Ta je prováděna na základě dotazníkového šetření mezi vybraným okruhem municipalit. V závěru je formulováno několik doporučení, která vyplývají z výsledků provedené analýzy.