Světový trh FTTx připojení - Beníšek, Jan (2009)
Tato diplomová práce se zabývá celosvětovým stavem optického připojení. V rámci jednotlivých regionů Asie a Tichomoří, Ameriky a Evropy identifikuje hlavní země a v jejich rámci se zabývá dosaženým stavem a podílem přípojek FTTx. Snaží se odpovědět na otázky, jaké technologie jsou na konkrétních trzích nejvíce zastoupené. V rámci každé země je vybrána dvojice poskytovatelů služeb a analyzována jejich nabídka. Pro přehlednost je uvedena cenová nabídka internetového připojení s nejvyšší přenosovou rychlostí a také cena za službu VoIP. Analytická část využívá zjištěné údaje z jednotlivých zemí a regionů pro cenové porovnání a předpověď trhu. Cenové porovnání se zabývá úrovní ceny standardního připojení v jednotlivých zemích vzhledem k HDP na obyvatele v PPS. Toto porovnání umožňuje zjistit, jak je v určité zemi internetové připojení prostřednictvím přípojek FTTx nákladné. Dále se analytická část zabývá, v relevantních zemích, výpočtem podílu nákladů na roční využívání přípojky FTTx vzhledem k disponibilnímu důchodu rodiny. Nejvyššího podílu nákladů bylo dosaženo v Indii - 8,37%. Součástí DP je také předpověď trhu v horizontu konec 2009 a 2010 pro nejdůležitější země. Pro každou zemi je identifikován hlavní růstový faktor a následně předpovězen vývoj za celý rok 2009 a následně 2010. Celosvětová předpověď ke konci roku 2009 je 61,37 mil. a na konci roku 2010 očekávám 72,67 mil. přípojek FTTx. Přínosem této diplomové práce je analýza, v jakém stavu vývoje se nachází trh optického připojení k Internetu v nejdůležitějších zemích. Dalšími přínosy jsou cenová srovnání a předpověď trhu.