Podpora řízení softwarové kvality v malé firmě - Vávra, Pavel; Novotný, Ota, 1971-; Jonáš, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této práce je vytvoření návrhu frameworku vhodného pro podporu řízení kvality softwaru v malé vývojářské firmě. Framework zahrnuje procesy, metodiky a nástroje, které mají dohromady sloužit ke zlepšení kvality softwarových produktů firmy. Konkrétní implementace frameworku je ukázána formou případové studie. Podklady pro případovou studii byly sbírány ve firmě Cleverbee, v které autor po dobu tvorby studie pracoval. Přínosem autora práce je tedy v první řadě vytvoření návrhu frameworku na základě autorových zkušeností a okomentovaný soupis konkrétních výsledků jeho implementace. Podrobnější vytýčení cílů a účelu této práce a určení cílového čtenáře lze nalézt v kapitole 1. Úvod. Pojmy používané v práci jsou popsány v kapitole 2. Vymezení pojmů. Kapitola 3. Softwarová kvalita a její definice se zabývá definicí pojmu "softwarová kvalita" a popisuje specifika malých firem. Kapitola 4. Podpora řízení softwarové kvality představuje teoretický základ práce. Je v ní popsáno, jak na oblast softwarové kvality a testování nahlíží metodiky RUP a CMMI. V kapitole 5. Návrh frameworku už se pak nachází konkrétní návrh frameworku pro řízení softwarové kvality. Framework byl vytvořen jak na základě relevantních zdrojů, tak na základě autorových zkušeností. Kapitola 6. Případová studie pak popisuje příklad implementace navrženého frameworku v malé firmě. Součástí případové studie jsou i popisy použitých nástrojů. V kapitole 7. Závěr se pak nachází stručné shrnutí výsledků práce
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; vývoj softwaru; diplomové práce; software development; master's theses