Měření efektivnosti zavedení datových schránek - Ovesný, Tomáš (2009)
Práce se zabývá problematikou informačního systému datových schránek, který podporuje elektronickou komunikaci mezi orgány veřejné moci a dalšími subjekty. Cílem práce je zjistit, změřit a zhodnotit efektivnost zavedení datových schránek na procesech zpracování přijatých a odeslaných dokumentů u vybraných orgánů veřejné moci. Efektivnost zavedení datových schránek je zjišťována za pomoci navržených metrik a na základě provedených analýz procesů zpracování dokumentů u vybraných orgánů. Efektivnost zavedení datových schránek je zkoumána na Úřadu městyse Dub nad Moravou a na Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Informace potřebná pro analýzy procesů a data potřebná pro provedení hodnocení efektivnosti navrženými metrikami byla získána od zaměstnanců orgánů. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první části je zevrubně popsán informační systém datových schránek. Na základě dostupných informací je popsána funkcionalita, využití, technické řešení a legislativní úprava datových schránek. Druhá část práce je zaměřena na popis vybraných orgánů a analýzu procesů zpracování přijaté a odesílané pošty. Ve třetí části práce jsou navrženy vhodné metriky pro posouzení efektivnosti zavedení datových schránek. Následně je provedeno dvoufázové měření. Ve čtvrté části je na základě provedených měření zhodnocena efektivnost zavedení datových schránek u vybraných orgánů veřejné moci. Hlavním přínosem práce je první hodnocení efektivnosti zavedení datových schránek u vybraných subjektů cca měsíc po oficiálním spuštění datových schránek. Dalším přínosem je navržení postupu zhodnocení efektivnosti zavedení nového velmi specifického informačního systému v rámci subjektu a zevrubný popis informačního systému datových schránek.