Měření nákladů a efektů podnikové informatiky - Váňa, Ondřej (2010)
Tato diplomová práce se zabývá oblastí měření nákladů a efektů podnikové informatiky. Hlavním cílem tohoto textu je navrhnout sadu metriky a dimenzí vhodných pro měření výkonnosti podnikové informatiky. Vedlejší cíle jsou: analyzovat náklady a přínosy, popsat metody jejich řízení a představit metodiku ValIT, která se zaměřuje na získání hodnoty (přínosů) z investic do IT. Pro splnění cílů je práce rozdělena na tři části. V první jsou shrnuty teoretické poznatky ekonomie a managementu, které se dotýkají oblastí řízení informatiky. Druhá část je věnována nákladům a přínosům a metodám jejich řízení. Poslední se zabývá představením metodiky ValIT a samotným návrhem sady metrik. Přínos této práce spočívá v návrhu sady metrik pro měření podnikové informatiky a podrobné analýze jejích nákladů a přínosů.