Environmentální uprchlíci na počátku 21. století - Muselíková, Hana (2009)
Práce se zabývá vazbou mezi životním prostředím, migrací a konfliktem Specifická pozornost je také věnována tzv. "environmentálním uprchlíkům" jako novému a hojně diskutovanému fenoménu v rámci této problematiky. Tato problematika je v České republice poměrně málo známým a málo diskutovaným tématem, a v češtině je k němu k dispozici jen velmi omezená literatura. Dalším cílem práce je tedy snaha zmapovat dosavadní výzkum k tomuto tématu na základě dostupné zahraniční literatury. Práce hledá odpověď na tyto hlavní otázky: Mohou enviromentální změny způsobit migraci? A pokud ano, je tato vazba kauzálně přímá, nebo zde hrají roli i další faktory? Může migrace vyvolaná enviromentálními změnami způsobit konflikt ohrožující světovou bezpečnost? Je vazba mezi enviromentálními změnami a konfliktem kauzálně přímá nebo ji ovlivňují i další faktory? Je volání po řešení otázky "environmentálních uprchlíků", jako opomíjené skupiny bez dostatečné mezinárodní ochrany a pomoci, oprávněné? Je správné a žádoucí samotné užití pojmu "environmentální uprchlík"?