Environmentální uprchlíci na počátku 21. století - Muselíková, Hana; Chlapcová, Ivana; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce se zabývá vazbou mezi životním prostředím, migrací a konfliktem Specifická pozornost je také věnována tzv. "environmentálním uprchlíkům" jako novému a hojně diskutovanému fenoménu v rámci této problematiky. Tato problematika je v České republice poměrně málo známým a málo diskutovaným tématem, a v češtině je k němu k dispozici jen velmi omezená literatura. Dalším cílem práce je tedy snaha zmapovat dosavadní výzkum k tomuto tématu na základě dostupné zahraniční literatury. Práce hledá odpověď na tyto hlavní otázky: Mohou enviromentální změny způsobit migraci? A pokud ano, je tato vazba kauzálně přímá, nebo zde hrají roli i další faktory? Může migrace vyvolaná enviromentálními změnami způsobit konflikt ohrožující světovou bezpečnost? Je vazba mezi enviromentálními změnami a konfliktem kauzálně přímá nebo ji ovlivňují i další faktory? Je volání po řešení otázky "environmentálních uprchlíků", jako opomíjené skupiny bez dostatečné mezinárodní ochrany a pomoci, oprávněné? Je správné a žádoucí samotné užití pojmu "environmentální uprchlík"?
Vedoucí práce: Ivana Chlapcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; životní prostředí; diplomové práce; environment; master's theses