Počítačové adaptivní testování pro ověřování gramotnosti žáků na základě teorie odpovědi na položku - Arnhold, Martin; Šedivá, Zuzana, 1961-; Chadima, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zabývá současnými možnostmi počítačového testování žáků, konkrétně počítačového adaptivního testování, založeném na teorii odpovědi na položku. Ačkoliv je tento způsob testování ve světě již běžným standardem, v České republice se zatím bohužel nepoužívá. Cílem práce je popsat současný stav používaných technik testování a vytvořit funkční dll knihovnu, která bude poskytovat základní funkcionality, které jsou potřeba pro úspěšné spuštění webového rozhraní pro počítačové adaptivní testování žáků. Dále by měla knihovna sloužit jako podpora autorům při tvorbě testů na základě teorie odpovědi na položku. První část práce poskytuje základní popis hodnocení žáků v současném školství a snaží se přiblížit problematiku tvorby profesionálních testů. Další kapitoly zjednodušeně zachycují fungování klasické teorie testu, která je v současnosti základním stavebním kamenem při vývoji testů, a teorie odpovědi na položku, jako možného nástupce klasické teorie. Popis obou teorií je zakončen jejich porovnáním. Druhá část práce je pak rozdělena na teoretickou část, která popisuje možnosti počítačového adaptivního testování, zachycuje jeho vznik a vývoj, představuje základní druhy a poukazuje na výhody a nevýhody tohoto způsobu testování. Praktická část obsahuje názorné ukázky a popisy jednotlivých metod prezentované dll knihovny.
Vedoucí práce: Zuzana Šedivá
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; hodnocení žáků; diplomové práce; evaluation of school children; master's theses