Basel II a IS/ICT - Kovář, Petr; Bruckner, Tomáš, 1974-; Fleischmann, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Regulatorní framework Basel II má zajistit, aby banky byly dostatečně kapitálově vybavené. Je navržen tak, aby byl více citlivý na riziko než jeho předchůdce Basel Capital Accord a také uvažuje operační riziko jako ``riziko ztráty plynoucí z neadekvátních interních procesů či jejich selhání, selhání lidí, systémů nebo z externích událostí.'' Banky jsou nuceny kalkulovat kapitálový požadavek k operačnímu riziku a chtějí výši tohoto požadavku optimalizovat. IS/ICT je podstatnou součástí operačního rizika a proto je také podstatnou součástí kapitálového požadavku k operačnímu riziku. Basilejský výbor požaduje po bankách, aby implementovaly framework pro řízení operačního rizika. Předmětem této práce je na základě dostupných informací takový framework popsat, popsat IS/ICT aspekty operačního rizika a popsat IT Governance v prostředí regulovaném Basel II. Dále navrhnout procesy pro vyhodnocování IS/ICT rizik a řízení operačního rizika pod Basel II. Posledním významným předmětem práce je uvedení aktuálních statistik o operačním riziku a dalších ukazatelů jak za konsolidovaný bankovní sektor tak za největší banky České republiky. Kapitálový požadavek k operačnímu riziku se svou výší ukazuje jako nezanedbatelná součást celkového kapitálového požadavku. Tato práce zvyšuje povědomí IT odborníků o vyhodnocování IS/ICT rizik a řízení operačního rizika pod Basel II.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses