Analýza trhu práce v Itálii - Kadlecová, Kateřina (2009)
Práce se skládá ze dvou základních částí: popisné a na ní navazující analytické. Cílem popisné části textu je podat ucelený obraz o hlavních charakteristikách trhu práce v Itálii se snahou vystihnout jeho hlavní specifika a přiblížit fungování trhu práce v souvislosti s hlavními nástroji sociální politiky a politiky práce, které s trhem práce úzce souvisí. Na popisnou část textu navazuje část analytická, která vyvozuje závěry z popisných kapitol, upozorňuje na kritická místa či problematická témata a zároveň navrhuje řešení, která by mohla vést k nápravě a zlepšení situace. Vzhledem ke komplexnosti tématu italského trhu práce, není cílem tohoto textu poskytnout odpovědi na všechny otázky a postihnout veškerá témata s italským trhem práce spojená. Důraz je kladen především na podchycení a vysvětlení současného stavu italského trhu práce. Vzhledem k omezené zpracovanosti tématu v českém prostředí a nedostupnosti dat v českém jazyce, vychází práce z dokumentů a informací především v italském jazyce, případně v jazyce anglickém. Cenným zdrojem informací jsou data italských a mezinárodních, vládních a nevládních institucí. Práci lze využít k pochopení základních problematik a charakteristik italského trhu práce, případně ji využít jako odrazový můstek pro detailnější zkoumání tohoto tématu.