Státní intervence do automobilového průmyslu v USA - Knollová, Veronika; Antoš, Ondřej; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce se věnuje analýze dopadů americké státní pomoci automobilovému průmyslu. První část se zabývá dosavadními poznatky ekonomie v oblasti státních intervencí do hospodářství. Zejména pak na Rakouskou školu a její dva představitele L.von Misese a M.Rothbarda. Samostatná kapitola je věnována finanční krizi a jejím příčinám. V druhé části je představen automobilový trh v USA a jeho největší hráči (General Motors, Ford Motors a Chrysler). Jedna ze subkapitol zmíní restrukturalizaci General Motors. Další, praktická část zkoumá vliv konkrétních státních opatření (dotace a šrotovné) na automobilový průmysl v USA. Získaná empirická data jsou vysvětlena v kontextu s teoretickými poznatky zmíněných ekonomů.
Vedoucí práce: Ondřej Antoš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; dotace; automobilový průmysl; bakalářské práce; subsidies; automobile industry; bachelor's theses