Vývoj institucionálního uspořádání EU a aktuální reformní tendence - Ptáčník, Martin (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou institucí Evropské unie. V první kapitole přináší přehled historického vývoje evropské integrace, od raného poválečného období až po začátek nového tisíciletí. Dále je zde podána charakteristika nejdůležitějších institucí EU, jejich složení, úkoly a pravomoci. Poslední část práce pojednává o aktuálních reformních tendencích a institucionálních změnách, jež přináší Lisabonská smlouva. V závěru je také vzpomenut problém současné Evropské unie, kterým je demokratický deficit.