Ekonomická efektivnost větrných elektráren v ČR - Mikláš, Martin; Antoš, Ondřej; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se zabývá ekonomickou efektivností větrných elektráren (VTE) provozovaných na území České republiky (ČR). První část se zabývá obecnou problematikou negativních externalit, které jsou obecně pro odvětví energetiky charakteristické. Jsou zde zmíněny způsoby a přístupy, které různé teorie nabízí pro odstranění externalit. Dále jsou zde podrobně diskutovány jednotlivé teorie a přístupy např. : R.Coaseho a A.C.Pigoua. Druhá část práce je zaměřena na historii, vývoj, technologie VTE, podmínky výstavby, jejich financování a produkci elektrické energie. Jsou zde zmíněny konkrétní nástroje pro podporu výstavby VTE na území ČR a porovnány s jinými zeměmi EU. Tato část se zaměřuje na náklady spojené s výstavbou, zapojením do rozvodné sítě (aj. náklady s výstavbou související), produkcí elektrické energie VTE na území ČR včetně zohlednění nákladů implicitních. Poslední část odpoví na otázku, proč státy dotují tuto oblast energetiky, proč jsou vyuţívány stávající podpůrné nástroje v kontextu s teorií externalit, zda-li je upřednostňování obnovitelných zdrojů před vyuţitím spalování fosilních paliv ekonomicky zdůvodnitelné a efektivní, i v případě území ČR. V závěru práce bude navrţeno nejvhodnější řešení v oblasti výstavby VTE na území ČR.
Vedoucí práce: Ondřej Antoš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; náklady; větrné elektrárny; bakalářské práce; costs; wind power plants; bachelor's theses