Ochrana spotřebitele na finančním trhu České republiky - Deržáková, Ilona; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Hradil, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce poskytuje celkový přehled o ochraně spotřebitele na finančním trhu v České republice. Soustředí se na legislativní úpravu ochrany klienta v oblasti komerčního bankovnictví, která zahrnuje spotřebitelské úvěry, ochranu vkladů spotřebitele a platební styk. Dále se práce věnuje oblasti kapitálového trhu se zaměřením na ochranu spotřebitele vyplývající z implementace směrnice MiFID do právního řádu České republiky. Posledním segmentem finančního trhu, který je v práci vymezen, je oblast pojišťovnictví. Jednotlivé oblasti ochrany spotřebitele jsou doplněny ilustrací aktuálních kauz, zhodnocením účinnosti některých opatření a nalezením slabých stránek v daném segmentu. Kromě legislativního rámce jsou popsány také činnosti, pro oblast ochrany spotřebitele, významných institucí, jedná se zejména o aktivity Ministerstva financí České republiky, Finančního arbitra České republiky, Fondu pojištění vkladů a Garančního fondu. Pro komplexnost pohledu na ochranu spotřebitele na finančních trzích jsou doplněny další ochranná opatření ( institut oddlužení, exekuce, ochrana osobních údajů klienta finančních institucí).
Vedoucí práce: Stanislava Půlpánová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses