Multiagentní modely finančních trhů - racionalita a sociální vazby - Popadinec, Martin; Burian, Jan, 1974-; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce pojednává o využití multiagentních systémů pro modelování finančního trhu. Multiagentní modely ekonomických systémů (ACE) umožňují pozorovat formování tržní ceny na základě interakce a rozhodování jednotlivých agentů jednajících podle definovaných pravidel. Tento přístup modelování nám poskytuje zajímavý vhled do formování trhu oproti ekonomickým agregátním modelům, u kterých je dosahování společensky optimální rovnováhy vysvětlováno informovaným a racionálním chováním každého účastníka trhu. Práce je rozdělena do dvou částí, z nichž první, teoretická, je věnována vysvětlení problematiky multiagentních modelů, omezené racionality a sociálních sítí v míře potřebné pro jejich aplikaci v druhé části. Předmětem druhé části práce je model finančního trhu, který je zaměřen na popsání nestability ceny vyskytující se na reálných finančních trzích. Tento model je zajímavým příkladem multiagentního přístupu k vytváření ekonomických modelů, avšak vykazuje některé nerealistické předpoklady, z nichž nejzajímavější je prostor ve kterém agenti interagují. V této části je model převeden ze systému interakce v mřížce do sítí, které lépe odpovídají sociálním sítím lidské společnosti, ale je zde také experimentováno s dalším rozšířením rozhodovací funkce agentů. Završením práce je hodnocení kvality pozorovaného modelu, vliv provedených změn na stabilitu trhu, shrnutí vlastností vybraných sítí a zamyšlení, zdali takovéto modely mohou dát nějaké užitečné informace ekonomům, kteří se zabývají vývojem finančních trhů.
Vedoucí práce: Jan Burian
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses