Změny v organizaci a proces jejich řízení ke zvýšení podnikové výkonnosti - Drábek, Martin (2009)
V dnešní době stále sílících vnějších a vnitřních vlivů, jako je rostoucí konkurence, omezené zdroje, globalizace a nové technologie, je každá společnost vystavena potencionální hrozbě neschopnosti se těmto tlakům přizpůsobit či je umět adekvátně využít ve svůj prospěch. Jako jediné vhodné řešení této situace se nabízí aktivní přístup k neustálému řízení strategických, ale i malých (inkrementálních) organizačních změn. Jsou jimi například změny organizační struktury, restrukturalizace podnikových procesů, využití nových technologií, vývoj inovací produktů aj. Tyto změny pak mají především směřovat ke kontinuálnímu zvyšování podnikatelské výkonnosti a udržení konkurenceschopnosti. Tato činnost s sebou však přináší řadu více či méně problematických oblastí a postupů a právě jim je věnována první část této práce. Ve druhé části je pak rozebrán přístup k řízení těchto změn ve velké softwarové společnosti za určené období. Konfrontace těchto reálných aktivit s teoretickými podklady je pak výstup poslední části práce, včetně navržení a doporučení řešení pro oblasti implementace změn, ve kterých se v této společnosti ještě skrývají rezervy ke zdokonalování.