Analýza vývoje českého průmyslu - Mynářová, Barbora; Lukáš, Zdeněk, 1971-; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Zkušenost z meziválečného období dokazuje, že za předpokladu správného zacházení s daným potenciálem je možné držet krok se světovou úrovní výroby. Direktivní způsob řízení hospodářství nepracoval správně se silnými a slabými stránkami průmyslu a snažil se ho vtlačit do mantinelů neslučujících se s jeho dlouhodobým rozvojem. Konečně v 90. letech dostal český průmysl novou šanci poučit se ze svých nezdarů. Jak s touto přílezitostí naložil? Totalitní systém byl ve sledování vlastních teorií velmi důsledný, a tak se mu podařilo český průmysl dokonale zdecimovat. Rovněž podnikatelská kultura za dlouhých 40 let silně utrpěla. Kde bylo původně státního dozoru příliš, tam se v procesu transformace ve své podstatě vytratil. Nově vzniklá podnikatelská sféra musela roky spoléhat na vlastní síly a dodejme, že za daných okolností si vedla poměrně dobře. Silná konkurence na zahraničních trzích však odhalila některé nešvary v českém exportně orientovaném hospodářství. Nevyhnutelnost podnikání specifických kroků k posilování konkurenceschopnosti českého průmyslu vedla vládu k větší všímavosti vůči problematice podpory průmyslu.
Vedoucí práce: Zdeněk Lukáš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses