Přínos systémového myšlení při návrhu IS - Slovák, Martin; Mildeová, Stanislava, 1959-; Exnarová, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem práce je shrnutí metod systémového myšlení, na tomto základě pak analyzovat přínosy těchto metod při tvorbě a provozu IS. Součástí splnění cíle práce je i vytvoření modelů, určených pro analýzu organizace, projektování a následnou tvorbu informačního systému. Práce se mimo projektování zabývá i provozem IS a nabízí modely pro popis lidských zdrojů a nabízených služeb. Za přínosy práce považuji především popis metod systémového myšlení, aplikačních disciplín a jejich využití při tvorbě a provozu IS. Dále pak možnost zrychlení tvorby IS a snížení účinku vnějších vlivů na tvorbu IS (pro případ projektování dle návrhu uvedeného v této práci). V oblasti provozu IS bude ukázána možnost modelování funkčnosti a možnost simulace činnosti oddělení informatiky. V první, teoretické části práce, se práce zabývá systémovým myšlením -- jeho definicemi a rozdělením. Taktéž je v této části poukázáno na vliv světonázoru a jsou popsány aplikační disciplíny, mezi něž patří systémová analýza, systémové inženýrství a systémová dynamika. V druhé části se práce věnuje tvorbě informačního systému převážně z pohledu analýzy organizace, pro níž je IS navrhován. V poslední části čtenář nalezne pohled na systémové myšlení a jeho přínosy v oblasti provozu IS -- konkrétně model, jenž poukazuje na možnost provádění simulací a následných optimalizací v rámci organizace.
Vedoucí práce: Stanislava Mildeová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; systémové myšlení; analýza; informační management; diplomové práce; system thinking; analysis; information management; master's theses