Československá politická a ekonomická transformace pohledem teorií institucionální ekonomie - Kuchař, Pavel (2009)
Diplomová práce konfrontuje východiska politické a ekonomické transformace Československa a České republiky s metodologií a poznatky teorií institucionální ekonomie. Hlavní hypotézou práce je myšlenka, že opatření československé transformace nebyla aplikována s ohledem na vliv společenského zakotvení v rámci kulturních a historických vlivů. V první části je definována metodologie institucionální ekonomie na základě prací Ronalda Coase a Olivera Williamsona. Předmětem druhé části je nástin historicko-politického kontextu československé transformace. Východiska, cíle a prostředky politické a ekonomické transformace a jejich kompatibilitu zkoumáme ve třetí kapitole. V poslední části strukturujeme soubor dat Světové banky, na jehož základě srovnáváme veličiny, které jsou důležitou částí složky endogenních vlivů institucionalizace. Závěr práce zaujímá kritické stanovisko k výsledkům politické a ekonomické transformace v oblasti hospodářské prosperity.