Československá politická a ekonomická transformace pohledem teorií institucionální ekonomie - Kuchař, Pavel; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Lipka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Diplomová práce konfrontuje východiska politické a ekonomické transformace Československa a České republiky s metodologií a poznatky teorií institucionální ekonomie. Hlavní hypotézou práce je myšlenka, že opatření československé transformace nebyla aplikována s ohledem na vliv společenského zakotvení v rámci kulturních a historických vlivů. V první části je definována metodologie institucionální ekonomie na základě prací Ronalda Coase a Olivera Williamsona. Předmětem druhé části je nástin historicko-politického kontextu československé transformace. Východiska, cíle a prostředky politické a ekonomické transformace a jejich kompatibilitu zkoumáme ve třetí kapitole. V poslední části strukturujeme soubor dat Světové banky, na jehož základě srovnáváme veličiny, které jsou důležitou částí složky endogenních vlivů institucionalizace. Závěr práce zaujímá kritické stanovisko k výsledkům politické a ekonomické transformace v oblasti hospodářské prosperity.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses