Elektronické platby na internetu a jejich praktické implementace - Kováčik, Petr (2009)
Společně s intenzivním rozvojem internetu se zvyšuje počet ekonomických příležitostí na internetu ve formě prodeje zboží a služeb. Aby byl elektronický prodej maximálně efektivní, je důležité propojit prodej s elektronickou platbou za objednané zboží a služby. Tématem této diplomové práce jsou elektronické platby na internetu, popis jejich rozdílného užití a oblíbenosti dle geografické polohy platícího, přínosy a rizika elektronických plateb, a také náklady vyplývající z jejich používání. Práce uvádí skutečnosti, které by měl provozovatel internetové služby zvážit před akceptováním některého platebního systému, a také informace, které jsou důležité z pohledu platícího koncového zákazníka -- uživatele internetu. Pro provozovatele zpoplatněné internetové služby jsou představeny různé typy platebních nástrojů s ohledem na jejich použití v prostředí českého internetu. Ke každému druhu elektronických plateb je v praktické části vybrán jeden konkrétní platební nástroj s detailním popisem jeho implementace.