Finanční stabilita, formy jejího sledování, vykazování a hodnocení - Polášková, Lucie (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou finanční stability ve finančních systémech, jejím sledováním, analyzováním a hodnocením z pohledu různých národních i mezinárodních institucí. Zvýšená pozornost je věnována roli centrální banky v oblasti finanční stability. Její role spočívá zejména ve vykonávání měnové politiky, regulaci a dohledu, prevenci finanční nestability a řešení finančních krizí. V práci je věnován prostor zprávě o finanční stabilitě vydávané Českou národní bankou, publikacím mezinárodních institucí (např. BIS, ECB, MMF) a jejich aktivitám k podpoře finanční stability. Práce se rovněž podrobně zabývá nástroji hodnocení finanční stability, kterými jsou indikátory finanční stability a zátěžové testy.