Informatizace, media a rozvoj společnosti - Silovský, Michal (2009)
Cílem této práce je vytvoření uceleného pohledu na problematiku vývoje a vlivu médií na společnost a s tím související vznik a zpracovávání informací a umožnit tak jejímu čtenáři snazší pochopení a orientaci v tomto tématu. Proto je práce rozdělena do čtyř hlavních částí. V první části je popsáno, co to informace je, jaký je vztah mezi daty, informacemi a znalostí a daty. Druhá část se věnuje vývoji a vlivu informačních a komunikačních technologií, tedy způsobům jakými bylo a je možné dostat informace k jejich příjemci a s tím související změny, které tyto technologie přinesly. V další kapitole je popsáno, co ovlivňuje naše chování v rámci jednotlivých národů a jak napomáhají média k jejich přibližování a propojování. A poslední kapitola obsahuje analýzu toho, jak mohou být masová média využívána a zneužívána k působení na široké masy lidí.