Regulace vstupu finančních subjektů na trh - Masná, Kateřina (2010)
Diplomová práce podává ucelený pohled na licenční politiku České národní banky, tj. udělování a odnímání povolení pro vstup do prostoru regulovaného finančního trhu. Objasňuje obecné důvody pro regulaci a dohled finančního trhu a vymezuje postavení licence jako nezbytného nástroje k jejich výkonu. Analyzuje možnosti institucionálního uspořádání regulace a dohledu a jejich změny v kontextu se současnými trendy. Rozebírá a srovnává legislativní úpravu jak procesu udělování, tak procesu odnímání povolení k činnosti pro jednotlivé regulované subjekty finančního trhu. V souvislosti s vývojem finančního trhu a ekonomické situace v České republice za posledních 20 let, tj. od roku 1989 do roku 2009 jsou mapovány hlavní změny v právní úpravě licenční oblasti jednotlivých subjektů finančního trhu.