Finanční krize ve světě - detekce, průběh, příčiny a analýza aplikovaných řešení - Valeš, Tomáš (2010)
Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na problematiku finančních krizí. Práce je rozdělena do šesti kapitol, přičemž postupně zkoumáme samotnou definici finančních krizí, poté jejich historii, příčiny, indikátory a protikrizová opatření. V poslední kapitole aplikujeme teoretické poznatky na případové studii finanční krize severských zemí z počátku 90. let 20. století. Nelze očekávat, že krize zcela vymizí, jsou přirozenou součástí každého finančního systé-mu a celé ekonomiky, pro které jsou ovšem krajně nebezpečným jevem, který pokud nastane, musí být v každém okamžiku řízen a pod kontrolou.