Angola a Mozambik - rychlá dekolonizace, surovinové prokletí a rozvojová pomoc - Klingerová, Eliška (2010)
Cílem mé bakalářské práce bude zjistit, jaké faktory se podílely na relativním úpadku Angoly a Mozambiku po získání nezávislosti v roce 1975. Obě tyto bývalé portugalské kolonie byly provázeny revolucemi a dlouhými občanskými válkami, a přestože mají hodně společného, musíme každou z nich posuzovat zvlášť. Ve své práci se budu mj. zabývat hypotézou tzv. surovinového prokletí v Angole, která je významným exportérem ropy a diamantů. Moji snahou bude zjistit, proč bylo a je využití přírodního bohatství pro rozvoj této země sub-optimální. V Mozambiku pak sehrála významnou roli marxistická strana FRELIMO, jakožto příjemce ze zahraničí exportované ideologie. Proto se pokusím objasnit vliv této ideologie na domácí instituce a následně na ekonomiku. Důsledky činnosti této politické strany se snaží prostřednictvím rozvojové pomoci snížit MMF, Světová banka a další organizace. Úspěšnosti těchto aktivit, resp. jejich nezamýšleným důsledkům se ve své práci budu proto také zabývat.