Severské země a jejich restriktivní alkoholová politika se zaměřením na Švédsko - Manová, Tereza; Písař, Pavel; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Severské země jsou známy pro svou restriktivní politiku vůči alkoholickým nápojům. Dlouhou řadu let se potýkaly s vysokou mírou spotřeby alkoholu na osobu. V těchto zemích se proto rozhodli tento problém řešit monopolizací alkoholového obchodu, která s sebou ale nese spoustu dalších neočekávaných důsledků jako např. snížení kvality alkoholu, zvýšení ceny atd. Ve své práci se tedy pokusím zjistit, zda tato silná restriktivní opatření či monopolizace alkoholového obchodu vedou k úspěšnému cíli - snížení spotřeby alkoholu na osobu. Úvodní část je věnována historické rešerši regulace trhů - výhodám či nevýhodám a také monopolizaci odvětví, která ve švédské alkoholové politice hraje významnou úlohu. Práce rozebírá prvopočátky restriktivních opatření již od 50. let 19. století, částečnou prohibici zavedenou v roce 1917 a současnou "novou alkoholovou politiku". Pokusím se popsat, jaké základní principy a jaké instrumenty byly použity k nastavení této alkoholové politiky. Závěr práce popisuje, k jakým možným změnám může dojít při rozpadu či privatizaci tohoto monopolního prodeje. Cílem práce je zjistit, zda tato politika byla úspěšná a měly by podle ní pokračovat i další státy.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; spotřební daně; bakalářské práce; spendings tax; bachelor's theses