Společenská odpovědnost korporací v Číně Cesta k udržitelnému růstu (vybrané problémy) - Kuksová, Magdalena (2009)
Společenské, kulturní a technologické změny uplynulých desetiletí vyvolaly nový dominantní rys světového hospodářství v podobě globalizace. Současně došlo k mimořádnému rozmachu mezinárodních politických institucí, jež se však ukazují neschopné samotný proces globalizace a jeho důsledky kontrolovat. Tahouny ekonomického růstu ve světě se staly nadnárodní korporace, které přenesly výrobu do rozvojových zemí s nízkými standardy a slabou legislativou, zejména do Číny. Zde často dochází k porušování čínského a mezinárodního práva, za které nikdo nepřebírá odpovědnost. Vyvstává tedy otázka, zda je takto generovaný hospodářský růst legitimní a udržitelný. Diplomová práce se zaměřuje na pracovní podmínky, ve kterých se uskutečňuje výroba zboží v Číně. Cílem diplomové práce je pokusit se zjistit, do jaké míry může koncept společenské odpovědnosti korporací přispět k udržitelnému růstu a zlepšit stav pracovních podmínek v Číně. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola obsahuje teoretický úvod o společenské odpovědnosti, druhá kapitola zachycuje příliv zahraničního podnikání do Číny a jeho dopady na společnost. Třetí až pátá kapitola postupně představují pokusy jednotlivých autorit a korporací řešit problém nedůstojných pracovních podmínek a porušování právních norem. Šestá kapitola vybízí k odpovědnosti spotřebitele. Práce je tedy výhradně zaměřena na sociální pilíř společenské odpovědnosti korporací.