Efektivnost výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice - Kusyn, Michal (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá efektivností výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, to znamená, jak tuto pro nás potřebnou energii efektivně získávat z alternativních zdrojů. Energetické nároky lidstva se neustále zvyšují a diverzifikace zdrojů pro získávání elektrické energie je potřebná. Dané téma je aktuální již mnoho let a ještě mnoho dalších let bude. O obnovitelné zdroje energie je zájem hlavně proto, že neobnovitelných zdrojů je na Zemi limitované množství. Téma jsem si zvolil nejen pro jeho aktuálnost, ale také kvůli osobnímu zájmu o danou problematiku. V teoretické části se práce zabývá nejdříve ekonomickou efektivností obecně, kam patří vysvětlení pojmů jako třeba efektivní alokace, Paretovo optimum a soukromá vyjednávání spolu s Coaseho teorémem. Dále zde bude rozebrána efektivnost výroby elektrické energie. Analytická část bakalářské práce bude nejprve definovat současnou legislativu, která upravuje energetická odvětví a speciálně legislativa zaměřená na obnovitelné zdroje. Dále dojde k vymezení a krátkému seznámení s obnovitelnými zdroji (solární energie, větrná energie, energie biomasy a vodní energie), které jsou signifikantní pro ČR. A jako poslední bude zhodnocení významů a dopadů využívání obnovitelných zdrojů a vlastní ekonomické hodnocení, za pomoci různých ekonomických metod (např. metoda prosté návratnosti, kapitálové hodnoty atd.) Tato práce si klade za cíl objektivně zanalyzovat efektivnost výroby elektrické energie z alternativních zdrojů důležité pro ČR a zároveň zhodnotit související výstupy, které vyplynou z bakalářské práce.