VÝVOJ PŮSOBNOSTI CENTRÁLNÍ BANKY NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY OD ROKU 1989 - Divíšková, Lenka; Zeman, Karel; Koblovský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj postavení centrální banky v České republice a jejího předmětu činnosti s důrazem na zásadní změny v její působnosti v rámci českého finančního systému od roku 1989. Toto téma jsem si zvolila z toho důvodu, že se v současné době nacházíme v období finanční a hospodářské krize, na jejíž vznik mělo zcela logicky vliv působení centrálních bank. Teoretická část bude zaměřena na obecnou teorii centrálního bankovnictví, bude vymezen bankovní systém a dále působnost, funkce a nástroje centrální banky. Analytická část se bude věnovat nejprve legislativnímu vymezení působnosti centrální banky na území ČR od roku 1989 do současnosti. Následovat bude porovnání právního ukotvení Státní banky československé s právním ukotvením České národní banky. Pozornost bude zaměřena zejména na analýzu vývoje působnosti centrální banky ve dvou základních oblastech, tj. v oblasti měnově politické a v oblasti dohledové.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; měnová politika; bakalářské práce; monetary policy; bachelor's theses