Udržitelnost a budoucnost řízeného floatingu v Číně - Švarc, Jiří; Antoš, Ondřej; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce zkoumá problematiku platební bilance a měnového kurzu Čínské lidové republiky a klade si za cíl posoudit, zda je současný výkon řízeného floatingu čínského měnového kurzu do budoucna udržitelný (vzhledem k vyváženosti čínské platební bilance); a dále prozkoumat, jaký vliv by měl případný volný floating měnového kurzu renminbi na čínskou ekonomiku. Práce využívá metody kompilace -- sběr a uspořádávání informací o vývoji vnější rovnováhy čínské platební bilance, renminbi a devizových rezervách. Čínská vláda společně s centrální bankou zprvu praktikovala pevnou fixaci kurzu domácí měny vůči americkému dolaru. Od druhé poloviny roku 2005 je upuštěno od stabilního kurzu a je zaveden režim řízeného floatingu. V tomto kontextu práce užívá metody komparace -- srovnání situace před zmíněným termínem a následný vývoj. Na základě dílčích poznání z uvedených metod vyplývá, že značná nevyváženost čínské platební bilance přetrvává. Práce tedy dále naznačuje, jaký vliv by měl případný volný floating měnového kurzu renminbi na čínskou ekonomiku. Závěr práce poukazuje na možné komplikace, které mohou postihnout čínskou ekonomiku při správě své měny.
Vedoucí práce: Ondřej Antoš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; platební bilance; měnová politika; bakalářské práce; balance of payments; monetary policy; bachelor's theses