Současný stav a perspektivy zdanění provozu motorových vozidel v EU - Hájek, Petr (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá mechanismem zdaňování motorových vozidel v EU. Nejprve jsou vymezeny zdaňovací postupy a techniky, kterými se EU zabývala v minulosti. V další části je představena aktuální situace ohledně zdaňování motorových vozidel v jednotlivých členských státech EU. Také je zde pojednáno o problematice daňového určení silniční daně. V poslední části jsou zmíněny některé sporné body spojené se zdaňováním podle emisí CO2. V samotném závěru práce jsem se zamýšlel nad možnými budoucími směry vývoje, kterými se bude zdaňování motorových vozidel pravděpodobně ubírat.