Atraktivita českých státních dluhopisů pro zahraniční investory - Machač, Erik (2010)
Diplomová práce se zabývá atraktivitou českých státních dluhopisů z pohledu zahraničních investorů, a to v souvislosti se současným hospodářským vývojem v regionu Střední a Východní Evropy, potažmo na celém světě. Analýza časově směřuje k případné emisi státních dluhopisů České republiky na přelomu roku 2009 / 2010. Po identifikaci zahraničních subjektů reprezentujících poptávku po českých dluhopisech na domácích a zahraničních finančních trzích jsou v práci hodnoceny jednotlivé faktory mluvící ve prospěch i v neprospěch českých státních dluhopisů. Samotná empirická analýza je provedena metodou komparace výnosnosti a rizika českých státních dluhopisů se státními dluhopisy Maďarska a Slovenska. Součástí předkládané práce je i charakteristika využívaných cenných papírů (státních pokladničních poukázek, střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů) a právní úprava aukcí, jimiž jsou umisťovány na domácím trhu. Samostatná kapitola je věnována výsledkům minulých zahraničních emisí státních dluhopisů České republiky. Práce obsahuje i rozbor daňové problematiky v souvislosti s držbou a prodejem státních dluhopisů České republiky zahraničními subjekty.