Dopady ekonomické krize na rozpočet ČR v roce 2009 - Pavlisová, Miroslava (2010)
Práce se zabývá analýzou dopadů ekonomické krize na Český státní rozpočet v roce 2009. Úvodní část je věnována teoretickému a historickému výkladu hospodářského cyklu s vymezením základních pojmů. V závěru této kapitoly je vyvozena jednotná a společná definice pojmu ekonomická krize. Dále je pojednáno o podstatě, příčinách, projevech a následcích Finanční krize vzniklé v roce 2007 v USA a její srovnání s Velkou hospodářskou krizí 30. let. Praktickou částí je analýza státního rozpočtu České republiky v roce 2009 za prvních devět měsíců. Analyzovány jsou dopady krize (nižšího hospodářského výkonu ekonomiky) a dopady vládních protikrizových opatření na příjmovou a výdajovou stranu státního rozpočtu, na vládní a státní dluh a na dané rozpočtové kapitoly. V závěru práce jsou na základě provedené analýzy formulovány návrhy a doporučení, které by vedly k oslabení dopadů ekonomické krize.