Zmocňovací zákon – konec demokracie v Německu? Příspěvek k dějinám politické kultury v Německu ve 20. století - Večerník, Jakub (2010)
Cílem práce je zaměřit se na politické dění v Německu počátkem roku 1933, kdy nastoupil do úřadu Říšského kancléře Adolf Hitler, jehož vláda posléze iniciovala schválení Zmocňovacího zákona. Jsem přesvědčen, že ke skutečnému uchopení moci nacionálními socialisty došlo až na základě této normy, která v německém prostředí neměla obdoby, neboť znamenala změnu institucí, které až doposud ve Výmarské republice fungovalo. V práci se zabývám otázkami, z jakého důvodu k iniciaci takové normy došlo, proč byla pro Hitlerovu vládu tak důležitá a pro Německo přelomová a jaký postoj k ní zaujaly opoziční strany a jaké konsekvence ze Zmocňovacího zákona vyplývaly. Na problematiku nazírám skrze teorii veřejné volby a hledám odpověď na otázku, jaký vliv na dění v Německu na počátku třicátých let 20. století měly zájmové skupiny.