Reforma českého zdravotnictví - Hanáčková, Michaela; Munzi, Tomáš, 1980-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
V mé bakalářské práci provádím komparaci systémů zdravotnictví USA a České republiky. K analýze jsem podrobila právě tyto dva státy, protože jejich zdravotnický systém je zcela odlišný. Spojené státy uplatňují tržní formu a jejich zdravotnictví je postaveno na principu svobodné volby a konkurence na trhu, v Česku je užíván systém sociální s povinným pojištěním pro každého občana. Stanovila jsem si cíl objasnit, ve kterém systému dochází k efektivnějšímu způsobu zabezpečování zdravotní péče. V teoretické části se zabývám specifiky, ke kterým na trhu zdravotní péče dochází a nastiňuji aspekty metod, jak potírat morální hazard. Analytická část sestává z rámcového objasnění situace v systémech, zhodnocení jejich pozitivních a negativních jevů a vyvolaných dopadech na jednotlivé obyvatele i státy. V závěrečné části této práce se pokouším navrhnout řešení, které by vedlo ke zlepšení situace v České republice i Spojených státech amerických.
Vedoucí práce: Tomáš Munzi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses