Dopady hospodářské krize na automobilový průmysl v ČR – je šrotovné řešení? - Říha, Jakub; Písař, Pavel; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Hlavní téma mé bakalářské práce jsou dopady hospodářské krize na automobilový průmysl v ČR. Hlavní otázkou pak, zda stát dokáže řešit krizi v automobilovém průmyslu jak v krátkodobém tak i dlouhodobém hledisku, jaké nástroje pro to využívá a zda jsou tyto nástroje efektivní. Zaprvé se zaměřím na aktuální situaci automobilového průmyslu v ČR a na vývoj, včetně historických souvislostí a politických opatření v této oblasti (např podpora PZI, nové výrobní závody, daňové úlevy apod.), díky kterým se automobilový průmysl dostal do dominantního postavení v rámci průmyslu ČR, a zda se teď, s odstupem času, jeví dřívější krátkodobá opatření jako správná či ne a zda-li stát nepřispěl svým dřívějším chováním k tomu, že krize zasáhla toto odvětví tak silně. V teoretické časti se budu zabývat hlavními teoretickými poznatky vybraných ekonomu ohledne dopadu státních zásahu na HDP z krátkodobého a dlouhodobého hlediska a rovněž z hlediska různého dopadu na jednotlivé sektory hospodářství. V další části se pak budu věnovat rozboru podmínek šrotovného jako velice specifického nástroje státního aparátu pro řešení aktuální krize. V krátkosti bych se chtěl věnovat i srovnání podmínek šrotovného na Slovensku a v Německu s připravovaným opatřením v ČR. V poslední době se totiž ukazuje, že prodeje automobilů v ČR rostou i bez státní podpory, a naopak v zemích, kde po zavedení šrotovného trh a automobily sice krátkodobě rostl, po ukončení tohoto stimulu prodeje opět razantně klesly, mnohdy dokonce pod úroveň před zavedením šrotovného. Zadruhé se v teoretické části budu věnovat všem ostatním možnostem, jaké stát má k podpoře průmyslu. Na základě analytické části se pokusím popsat výhody či nevýhody zavedení šrotovného v ČR jako státního zásahu z pohledu různých ekonomických škol, a n
Pro tato tvrzení získám výchozí podklady v analýze hospodářských výsledků společnosti. Pokusím se porovnat ekonomické výsledky společnosti v posledních letech, jak výrazně se na nich projevuje vliv hospodářské krize na domácím trhu i v exportních oblastech, které tvoří většinu odbytu společnosti.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses