Posouzení vlivu čerpání finančních prostředků z fondů EU na dopravní politiku ČR - Leifr, Miroslav; Ševčíková, Michaela; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Anotace Cílem této bakalářské práce je analýza vlivu čerpání finančních prostředků fondů Evropské unie na rozvoj dopravní infrastruktury v České republice v rámci její dopravní politiky. V první části práce provádím popis a analýzu vývoje dopravní politiky ČR v období od počátku 90. let po období před vstupem do EU. Ve druhé části práce analyzuji období po samotném vstupu do EU až po současnost a popisuji proces spolufinancování Evropskou unií prostřednictvím strukturálních fondů a Fondu soudržnosti v rozpočtovém období 2004 -- 2006 a 2007 -- 2013. Po té provádím komparaci těchto dvou etap s cílem zjistit, jaký vliv mělo čerpání fondů z EU na dopravní politiku v České republice. V další části analyzuji dva vybrané projekty. První projekt je výstavba obchvatu města Holice, který byl financován pouze státem. Druhým projektem je výstavba silnice I/34 Stráž nad Nežárkou, na jehož realizaci se kromě státu podílela také EU. Analýzou těchto projektů hodlám zjistit, který způsob financování byl z ekonomického hlediska výhodnější.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; dopravní infrastruktura; dopravní politika; bakalářské práce; transport infrastructure; transportation policy; bachelor's theses