Analýza politiky České republiky v podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů - Juklíček, Jan; Zeman, Karel; Ryvolová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu politiky České republiky v oblasti podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a její vývoj. Vzhledem k postupnému navyšování spotřeby a zdražování cen energií je tato problematika velmi aktuální, zvláště v době celosvětové finanční krize. Teoreticko -- metodologická část práce definuje hlavní historické mezníky hospodářské politiky, které vedly až k politice podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jsou popsány jednotlivé zdroje energie, obnovitelné i neobnovitelné, a rozebrána možnost reálné vyčerpatelnosti zdrojů neobnovitelných. V analytické části je zkoumána politika podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jsou definovány druhy podpory a evropská legislativa, které se Česká republika musí podřizovat. To je vztaženo k podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě v České republice a srovnáno s ostatními zeměmi Evropské unie. V poslední části je analyzována vhodnost jednotlivých obnovitelných zdrojů pro podmínky České republiky. Cílem bakalářské práce je analýza politiky podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie v České republice a případně doporučení na možná zlepšení této podpory.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; strukturální fondy; státní podpora; výroba elektrické energie; bakalářské práce; structural funds; government aid; power generation; bachelor's theses