O vývoji a stavu našeho hospodářství v roce 1930 přednesl Rud. Hotowetz ve schůzi společnosti, pořádané dne 9. února 1931 v Praze - Hotowetz, Rudolf, 1865-1945 (Sbírka přednášek (Česká národohospodářská společnost), 1931)
Hospodářská situace Československa na poč. 30. let 20. století. Návrh opatření ke zmírnění dopadů hospodářské krize. Nezbytná je vyšší konkurenceschopnost českosl. výrobků a vyřešení otázky cel. Za jedinou možnost ke zlepšení hospodářské situace je považováno vytvoření celní unie středo- a východoevropských zemí, bez protekcionistické politiky