Nominální a reálná konvergence ČR ve vztahu k EMU - Klátová, Jana (2009)
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení nominální a reálné konvergence s ohledem na budoucí vstup ČR do eurozóny. První kapitola je zaměřena na samotný vznik Hospodářské a měnové unie, charakteristiku konvergence a její úlohu při zavádění společné měny euro. V druhé kapitole je uveden proces měnové integrace z pohledu ČR. Třetí kapitola se zabývá plněním nominálních konvergenčních kritérií jako podmínky vstupu ČR do eurozóny. Ve čtvrté kapitole je pak hodnocena konvergence reálná. Poslední, pátá kapitola, obsahuje komparaci ČR se Slovenskem s ohledem na podobné i odlišné znaky obou zemí v přístupech k měnové integraci.